14 november 2015

 

Iedereen weet vast wel dat vandaag Sinterklaas weer in Nederland komt. Je mag je schoen weer zetten en alle kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen tot dat 5 december aan breekt! Stiekem vind ik het nog steeds een leuk feest en vieren wij het thuis ook nog steeds! Alleen niet iedereen weet dat het vandaag Wereld Diabetes dag is. Iets waar je misschien niet snel bij stil zou staan en waar niet iedereen echt wat van af weet behalve dat het ook wel suikerziekte genoemd word. En nee ik mag heus wel suiker eten! Haha, ja ik krijg vaak de vraag “Mag je dan wel suiker eten?” Nou, ik mag praktisch alles eten!

Zelf heb ik al zo’n 16 jaar diabetes, eigenlijk iets wat doodnormaal voor mij is. Niet dat een chronische ziekte hebben normaal hoort te zijn, maar ik weet niet beter of ik heb het. Het is bij mij ontdekt toen ik 14 maanden oud was. Volgens mij hebben ze het ontdekt doordat ik toen vrij veel dronk en vrij veel plaste en nog wel een paar symptomen die je het bij een hyper. Daarna zijn ze naar de huisarts gegaan en het ziekenhuis en ik heb zo’n 3 weken geloof ik in het ziekenhuis gelegen, iets wat ik me gelukkig niet kan herinneren. En daaruit is gebleken dat ik diabetes heb, om precies te zijn geloof ik dat het op 14 februari was. Valentijnsdag ja, niet dat ik er dan bij stil sta van goh ik heb nu 17 jaar diabetes.. Het hoort gewoon bij me en ik was misschien heel anders qua karakter geweest als ik het niet gehad zou hebben.

Zelf heb ik diabetes type 1, dat wil zeggen dat je lichaam helemaal geen insuline meer aan maakt en dat je dus bij moet spuiten met een insuline pompje. Zelf ben ik al zo’n 7 a 8 jaar een pompgebruiker en heb ik daarvoor altijd zelf gespoten met een insuline pen. Het is bij mij ook wel in een erfelijke vorm gekomen, mijn opa aan mijn vaders kant heeft ook diabetes. Mijn oma en een tante aan mijn moeders kant hebben het ook, misschien niet allemaal type 1, maar het zit toch in de familie. Diabetes is een chronische ziekte die dus niet over kan gaan en als je niet goed op je bloedsuiker spiegel let je schade kan oplopen aan anderen organen. Zelf heb ik wel eens op de diabetespoli met iemand gesproken die door zijn gedrag daarna blind is geworden! Ik moet daardoor ook elk jaar op controle bij de oogarts en heb een groot bloedonderzoek.

Verder is het gewoon elke dag meten, rekenen, bolussen (insuline toedienen) en wel een beetje kijken wat en hoeveel je eet qua koolhydraten. Je bent er gewoon altijd mee bezig en veel mensen beseffen het niet, het word me heus wel wat makkelijker gemaakt door een insuline pomp die een wat stabielere bloedsuikerspiegel oplevert, maar er is niet echt een moment dat je kan vergeten dat je het niet hebt. Ik wil echt niet zeggen dat ik ziek ben, ik heb gewoon een beperking en daar valt gewoon erg goed mee te leven!

En natuurlijk zijn er ook leuke kanten aangezien ik door de Stichting kinderdiabetes Zeeland veel leuke activiteiten gehad. Ik heb een keer een voetbal clinic gehad in het AZ stadion in Alkmaar met een bekende voetbal trainer. En ik mag nu nog mee met Concert at Sea, waar ik mijn geweldige D-maatjes heb leren kennen! Allemaal kinderen/jongeren met diabetes die een erg leuke dag tegemoet gaan en elkaar leren kennen, ervaringen kunnen delen en een gezellig dag tegemoet gaan!

Ik kan nu nog wel door gaan met een enorm verhaal over mijn ervaringen met diabetes, er valt zo veel te vertellen! Haha. Als je nog eens wat zou willen weten, laat gerust een bericht achter! Ik antwoord het graag en ik hoop dat jullie dit een leuke blog post vonden! Het is iets anders dan waar ik normaal over schrijf, maar het hoort gewoon bij me.

Xx Lotte

Geef een reactie