DIY: Een super leuk kledingrek!

Iets wat ik al lang wilde en wilde maken is een kledingrek, waar ik mijn kleding eens echt goed kwijt zou kunnen. Ja, ik heb wel een kledingkast, maar erg veel past er niet in. En omdat mijn kamer niet erg enorm groot is paste er ook niet zo maar een kledingrek in, de meeste zijn net te groot of ze passen niet echt bij de rest van mijn meubels. Ik ga nu met jullie een, vind ik dan, een super leuke DIY delen!

 

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig?

 • Vurenhout balken van 210 cm, 4,5 x 6,8 cm. (6 stuks.)
 • Een vloerplank van vurenhout 210 cm.
 • Houtlijm.
 • Een multitool.
 • Bijtel.
 • Hamer.
 • Schroevendraaier.
 • Schroeven.
 • Boor.
 • Verzinking boor.
 • Schuurpapier.
 • Haakse slijper.
 • Kwasten en bijbehoren.
 • Verf. (In mijn geval was het een witte zijdeglans kleur.)
 • Steiger pijp 200 cm bij 28 mm.
 • Plug doppen.
 • Gegalvaniseerd kapstok haken.

Stap 1:

Als eerste hebben we alles afgetekend op de juiste maten. We hadden de planken zo neergelegd dat hij goed bleef liggen en dat het evenwijdig aan mekaar stond. Of te wel tekenen op zicht, we hebben daarbij ook geschetst  met de maten erbij. Zo wisten we waar we rekening mee moesten houden.

Stap 2:

Om er voor te zorgen dat de poten goed op de grond staan en het een stabiele constructie werd. Hebben we de twee balken op de grond gezet en er een andere balk er voor gelegd zodat we konden aftekenen hoeveel er van de poten af moest en zodat het recht op de grond stond.

 

Stap 3:

Toen alles allemaal hadden afgetekend gingen we de inkepingen in het vurenhout maken met de multitool. Als je geen multitool in je bezit hebt kun je dit ook doen met een handzaag en een bijtel en een hamer. Zelf hebben we ongeveer de helft van de balk gebruikt We hebben in vier balken een inkeping gemaakt vanboven en vanonder. Vanonder komt nog een klein balkje wat gelijk is aan het hout en dat het een geheel word. En om er voor te zorgen dat de inkepingen nog een beetje netjes waren en zodat we er goed mee konden werken hebben we nog een stukje met de bijtel en hamer gedaan.

 

Stap 3:

Nu we alle inkepingen in het hout zitten konden we gaan voorboren. We hebben voorgeboord onderin aan de zijkanten en bovenin waar de balken elkaar kruisen. Bovenin vier aan elke kant. Dus elke handeling word twee keer uitgevoerd. Nadat we alles hadden voorgeboord met een gewone boor hebben we een verzinking boor gebruikt. Dit zorgt er voor dat je een wat netter aanzicht over houd.

 

Stap 4:

Alles is voorgeboord en nu kunnen we gaan lijmen. Hiervoor hebben we houtlijm gebruikt. En als het allemaal gelijmd is moet het 24 uur drogen. Haha, ja wat valt hier nog meer over te zeggen?

Lijmen.

 

Stap 5:

Nu het vierentwintig uur had gedroogd konden we gaan schroeven in de voor geboorde gaten.

 

Stap 6:

Als dat gedaan is kun je als er nog wat oneffenheden in zitten nog bij schuren zodat alles weer glad aanvoelt. Dat kun je doen met gewoon schuurpapier of een schuurmachine. Als je de balken heb geschuurd kan je ook de twee planken schuren die je eventueel vanonder kunt plaatsen. Zodat je er nog schoenen of tassen op kunt zetten. Wij hadden een plank van 210 cm bij 20 cm breed gekocht en in de winkel er een stuk vanaf laten zagen en dan nog eens door het midden. Zodat we twee planken van 110 cm over hielden.

 

Stap 7:

Nu moeten de planken nog voorgeboord worden zodat ze straks op de andere balkjes aan de zijkant bevestigd kunnen worden. Als alles voorgeboord is kun je hem nu in elkaar zetten. De twee zijkanten kun je nu bevestigen door middel van de planken. Als ze allemaal vast geschroefd zijn kun je voor de stevigheid nog een balk onder de planken plaatsen.

 

Stap 8:

Nu het kledingrek al in elkaar staat kun je hem als je wilt gaan verven! Je kunt kijken naar welke kleur in je kamer past of net als mij kiezen voor een witte kleur. Ik heb gekozen voor de witte zijdeglans lak van de Praxis. Verder kun je het gewoon verven met een simpele kwast en verfrollers. Ik ben er ongeveer zo’n twee keer overheen gegaan zodat alles goed is gedekt maar dat je af en toe nog wel iets van het hout zelf ziet. De verf moet wel zelf zo’n 12 uur drogen voordat je er nog eens overheen kunt gaan. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het helemaal wit te schilderen dat je niet echt meer de hout werkingen ziet en er nog een paar keer meer over heen te schilderen.

Stap 9:

Terwijl het kledingrek aan het drogen is kun je al verder met deze stap! De steigeren pijp van 200 cm bij 28 mm was voor mijn kledingrek van 110 cm breed natuurlijk veel te lang! Daarom moesten we er een stuk afzagen, maar daar moesten we ook rekening mee houden. Ik wilde aan beiden kanten graag nog een stukje over houden zodat we daar de haken op konden schuiven of gewoon iets anders aan kon hangen. Van de steigeren pijp hebben we daarom 70 cm afgehaald zodat we 130 cm over hielden. Dat hebben we er afgeslepen met een haakse slijper. De steigeren pijp hebben we ook geschuurd en daarna hebben we de plug doppen erin geslagen met een hamer zodat je geen scherpen randjes over houd en het er wat netter uitzien.

Stap 10:

Als het kledingrek dan uiteindelijk droog is kun je de steigeren pijp erin leggen en de haken erop bevestigen. De haken kun je gewoon los laten hangen, wat ik zelf ook heb gedaan. En daar is dan het resultaat! Ik ben er zelf heel erg blij mee en ik kan nu eindelijk een groot deel van mijn kleding kwijt!

Ik hoop dat jullie dit een leuke DIY vonden!

Xx Lotte

 

 

 

 

 

9 Replies to “DIY: Een super leuk kledingrek!”

 1. Wow, heel tof! Wij gaan binnenkort verhuizen en dit wil ik graag in ons nieuwe huis 🙂 Ik sla hem even op!

  1. leuk! Ik ben er zelf ook nog steeds enorm blij mee haha.

 2. Een prachtig kledingrek! Leuk om dit zelf te maken!

  1. Dankjewel! Het is een heel project maar inderdaad super leuk om te doen!

 3. Echt super leuk in elkaar gezet!

 4. Dat ziet er heel leuk uit! Maar iets té creatief voor mij. Ik ben meer van de ikea 😀

  1. Haha, de Ikea is ook erg leuk!

 5. Wow wat een ontzettend leuk kledingrek! Zelf ben ik niet zo handig en heb er maar eentje gekocht. Een zwart kledingrek en ik moet zeggen dat het er echt heel stijlvol uitziet. gr Ieke

Geef een reactie